Onmisbare kruiden voor thuiskoks



Onmisbare kruiden voor thuiskoks


Wat zou pesto zijn zonder basilicum, of salsa zonder koriander? Of ze nu per snufje of per bosje worden gebruikt, verse kruiden maken een recept compleet door het gerecht te voorzien van ongeëvenaarde aroma’s en smaken. De lichte dropsmaak van basilicum maakt bijvoorbeeld citroensorbet lekkerder, terwijl de scherpe smaak van rozemarijn goed past bij spiesjes van kip en courgette. Soms, als het effect dat je zoekt subtiel, verfijnd en delicaat is, is een vleugje kruiden genoeg; andere keren zijn er handenvol nodig.

Basilicum

Basilicum is een van de belangrijkste culinaire kruiden. Zoet basilicum, de meest voorkomende soort, geurt naar zoethout en kruidnagel. Basilicum wordt in Zuid-Frankrijk gebruikt om pistou te maken; zijn Italiaanse tegenhanger, pesto, wordt net over de grens gemaakt. Basilicum wordt gebruikt in sauzen, sandwiches, soepen en salades, en is in topvorm wanneer het met tomaten wordt gecombineerd, zoals in de beroemde salade van het eiland Capri – Insalata Caprese, gemaakt met tomaten, buffelmozzarella, basilicum, en fruitige olijfolie.

Munt

Munt is niet alleen een klein takje dat je dessertbord garneert. Het is zeer veelzijdig en kan zowel in zoete als hartige gerechten worden gebruikt. In het Middellandse Zeegebied wordt munt gekoesterd als een metgezel van lamsvlees, en wordt het vaak gebruikt in fruit- en groentesalades. Hoewel er veel variëteiten zijn, geniet groene munt de voorkeur bij het koken. Je kunt het aan allerlei gerechten en drankjes toevoegen: lamsvlees, erwten, wortels, ijs, thee, muntjuleps en mojito’s. De heldergroene bladeren van groene munt zijn donzig, heel anders dan de donkerder gesteelde, afgeronde bladeren van pepermunt.

Rozemarijn

In het Latijn betekent rozemarijn “dauw van de zee” – toepasselijk aangezien het van nature voorkomt in de Middellandse Zee. Rozemarijn is een van de meest aromatische en prikkelende van alle kruiden. De naaldachtige bladeren hebben een uitgesproken citroen-dennensmaak die goed samengaat met geroosterd lamsvlees, knoflook en olijfolie. Rozemarijn is ook een lekkere toevoeging aan focaccia, tomatensaus, pizza en varkensvlees, maar omdat de smaak sterk is, gebruik het met lichte hand.

Oregano

Oregano groeit in het wild in de bergen van Italië en Griekenland; de Griekse naam betekent “vreugde van de berg”. De Grieken strooien oregano graag over salades, terwijl de Italianen het over pizza strooien en het in tomatensauzen doen. Voeg gehakte oregano toe aan vinaigrette, of gebruik het in gerechten met gevogelte, wild of zeevruchten als je ze een Griekse of Italiaanse draai wilt geven. Het is een belangrijk onderdeel van Italiaanse kruiden mixen. Oregano en marjolein lijken zo op elkaar qua uiterlijk en smaak dat ze vaak verward worden. Oregano heeft echter een krachtiger smaak en aroma; marjolein is zoeter en delicater. Probeer het eens uit in deze Oregano recepten.

Tijm

Tijm is er in tientallen soorten, maar de meeste koks gebruiken Franse tijm. Tijm is ongetwijfeld een van de belangrijkste kruiden van de Europese keuken. Wat zou een bouquet garni zijn zonder tijm? Dit sympathieke kruid gaat goed samen met vele andere kruiden, vooral met rozemarijn, peterselie, salie, bonenkruid en oregano. Zijn aardsheid is welkom bij varkensvlees, lam, eend of gans, en het is zeer geliefd in de Cajun en Creoolse keuken. Het is ook het hoofdbestanddeel van Caribische jerkkruiden. Omdat de blaadjes zo klein zijn, hoeven ze vaak niet fijngehakt te worden. Ga aan de slag met deze verse tijm recepten.

Cilantro

Sommigen noemen het cilantro, anderen noemen het koriander, of zelfs Chinese peterselie. Hoe je het ook noemt, de kans is groot dat je er van houdt of het haat. Deze inheemse groente uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten heeft een prikkelende smaak, met een vage ondertoon van anijs. De bladeren worden vaak verward met platte peterselie, dus lees het etiket. Als een van de meest veelzijdige kruiden, geeft koriander een karakteristieke smaak aan salsa’s, soepen, stoofschotels, curry’s, salades, groenten, vis en kipgerechten.

Peterselie

Peterselie mag in geen enkele koelkast ontbreken. Het is het werkpaard van de kruidenwereld en past in vrijwel elk gerecht dat je klaarmaakt. De milde, grasachtige smaak van peterselie laat de smaken van andere ingrediënten goed tot hun recht komen. Krulpeterselie is minder assertief dan zijn broer, de platte peterselie (vaak Italiaanse peterselie genoemd). Platte peterselie heeft de voorkeur bij het koken, omdat het beter bestand is tegen hitte en meer smaak heeft, terwijl de meer decoratieve krulpeterselie vooral wordt gebruikt voor garnering. Kies een van beide als een gerecht een beetje kleur nodig heeft. Strooi een beetje persillade, een mengsel van gehakte peterselie en knoflook, over geroosterd lamsvlees, gegrilde steaks, vis, kip en groenten, zoals ze dat in Frankrijk doen. Voeg citroen- of sinaasappelschil toe en je krijgt gremolata, een mengsel dat in de Milanese keuken wordt gebruikt, vooral als laatste garnering van ossobuco.